Antroposofiskt orienterad medicin

Antroposofiskt medicin och metodik grundlades efter första världskriget av ett flertal läkare med Ita Wegman(1876-1943) som särskild förgrundsfigur i nära samarbete med filosofen och naturvetenskapsmannen Rudolf Steiner(1861-1925). De medicinska idéerna fick snabbt genomslag i Centraleuropa bland praktiserande läkare. Sedan dess har de kontinuerligt utvecklats vidare på sjukhus och av fristående läkare över hela världen och praktiseras nu i över 60 länder. Det terapeutiska systemet är multiprofessionellt, med gemensamma koncept för diagnos och terapi.

Antroposofiskt medicin är en integrativ medicin, som kombinerar konventionell medicin med antroposofins förståelse för och syn på människa och natur. Den är förankrad i nutidens vetenskapsbaserade medicin, men tar hänsyn till hela människan i sin metod, diagnos och terapi. Förhållningssättet är salutogenetiskt (hälsofrämjande) och ägnar lika stor uppmärksamhet åt det kroppsliga hos patienten som de själsliga och andliga dimensionerna. Centralt i det terapeutiska mötet är erkännandet av varje person som individ i sin speciella biografiska situation.

Antroposofiskt orienterad medicin används inom hela spektrumet av sjukdomstillstånd och hälsoproblem och utövas av legitimerade läkare i samarbete med legitimerade sjuksköterskor och andra terapeuter, som alla har genomgått vidareutbildning i antroposofisk medicin. Inom medicinen används läkemedel – antroposofiska, konventionella och homeopatiska, samtalsterapi, eurytmi och sjukgymnastik, musik- och konstterapi, olika former av massage samt omvårdnad i form av många olika yttre behandlingar. Meditation och det som idag kallas för mindfulnessövningar har varit en viktig del av antroposofisk medicin redan från början för hundra år sedan.

En utförlig information om antroposofisk medicin – ”The System of Anthroposophic Medicine”, som publicerats av International Federation of Anthroposophic Medical Associations (IVAA) – finns att läsa här.